Inspiration är överskattat – så skriver du mer och bättre utan den

“Jag kan inte skriva just nu, jag känner mig inte inspirerad.” Om du är en skrivande person, eller drömmer om att bli en, kan jag nästan garantera att det är ord du sagt om och om igen. Själv har jag gjort det otroligt många gånger! Senast när jag skulle påbörja den här texten, som jag i ärlighetens namn har skjutit upp till sista sekunden, för att jag “inte kände mig inspirerad”. Hur blir man då inspirerad?

Som någon som alltid älskat att skriva, kändes det naturligt för mig att plugga kreativt skrivande. Det var utvecklande på många sätt, men det viktigaste jag tog med mig var att man inte kan sitta och vänta på inspiration. Då kommer man aldrig bli en skrivande person, utan fortsätta vara en som drömmer om att bli det. Inspiration faller ner i ens knä ett par gånger per år, vilket är allt för sällan för att man ska kunna ta sitt skrivande till en ny nivå.

Den hårda sanningen? Du behöver inte inspiration. Du behöver bara skriva.

Låter det jobbigt? Här är 3 saker som hjälper mig när skrivandet känns svårt:

1. Tankeskriv

Tankeskriva, flödesskriva, freewriting… Kär övning har många namn. Det här var något jag introducerades för just under ovan nämnda skrivkurs, och föll för direkt. Upplägget är väldigt simpelt – du skriver kontinuerligt under en bestämd tid, exempelvis 5-10 minuter. Under den tiden får du varken sluta skriva, eller korrigera det du har skrivit. Det spelar ingen roll om du stavar fel, eller om det du skriver är nonsens eller osammanhängande. Jag har flertalet gånger skrivit: “jag har ingenting att skriva, jag har ingenting att skriva, jag har ingenting att skriva.” Det gör inget. Fortsätt bara.

Poängen med övningen är att du ska släppa spärren inom dig som hindrar dig från att skriva. Tänk på det som uppvärmning innan du ska springa ett lopp; det hjälper dig att bli lite varm i kläderna. När ett nytt dokument känns överväldigande, blir tankeskrivning ett lekfullt sätt att ta sig an skrivandet på. Helt enkelt perfekt för att undvika skrivkramp!

2. Skapa en rutin

Rutiner är lättare att fantisera om än att genomföra. Jag vet.

Vi har alla haft bilden av hur vi ska bli den perfekta personen som alltid lever hälsosamt, vårdar sina relationer, jobbar hårt men lagom mycket, är extremt modemedveten, har ett fantastiskt hem och samtidigt är en härlig person. Har vi någonsin uppnått den bilden? Troligtvis inte.

Däremot har nog alla – inklusive du själv – lyckats med att nå dit de vill inom ett eller kanske två av de områdena. Varför? För att du har prioriterat dem och bestämt att “oavsett om jag har ett stökigt hem, ska jag se till att ta mig till gymmet 3 gånger i veckan”. Du har helt enkelt bestämt att din träning är viktigare än att få bort dammtussarna i hallen.

Samma sak måste du göra för ditt skrivande. Du måste ta det så seriöst, att det får ta den platsen i ditt liv som något annat kanske har för tillfället. Ge skrivandet chansen att bli en del av din rutin, genom att prioritera det.

Hur just din rutin ser ut, beror på ditt liv i övrigt. Vill du skriva en timme innan läggdags? Starta helgmorgnarna med att alltid skriva 3 sidor? Eller kanske räcker det för dig med 10 minuter tankeskrivande varje dag? Det är inte viktigt. Det väsentliga är att du är nöjd med din skrivrutin, och att du vågar ta den på allvar.

3. Sätt en deadline

Få människor klarar av att vara sina egna chefer. Att skriva för byrålådan, eller kanske för att du drömmer om ett bokkontrakt, innebär att du måste vara din egen chef. Det betyder att du måste känna ett ansvar gentemot dig själv, för att faktiskt utföra det du bestämt att du ska göra.

Precis som med min deadline för den här artikeln, känner vi nog alla till magin som tidspress kan skapa. Helt plötsligt verkar det som att en deadline är en oändlig källa till inspiration. Det i sig talar för att inspiration inte är något man väntar på, utan skapar själv. Det visar även hur bra deadlines faktiskt fungerar.

Sätt deadlines för dig själv, och berätta gärna om dem för andra. Då känner du troligtvis större press på att faktiskt göra det du sagt att du ska. Det kan handla om att du ska ha skrivit en krönika, 10 sidor, ett kapitel eller kanske en novell vid ett visst datum. Det viktiga är att du ser på din deadline på samma sätt som om det var en inlämning i skolan eller en uppgift din chef gav dig. Den ska hållas! Inga ursäkter!

—————————————–

Slutligen, om du är en person som bara vill skriva när andan faller på, gör det. Såklart! Alla behöver inte bli stora författare eller ens jobba med att skriva. Det kan vara minst lika härligt att bara drömma om det.

Kom bara ihåg, att om du faktiskt vill skriva regelbundet – då är det bara att göra det.

Författare

Sofia Enström

Jag har alltid varit besatt av ord. Som barn var det enda jag gjorde att läsa och skriva bok efter bok. Verkar som att jag aldrig växte ifrån det. Min första mejladress kan ha inkluderat ordet ”bokslukaren”. Vi behöver inte gå in på det. För att uppfylla mina barndomsdrömmar (utöver att bli accepterad till Hogwarts) var jag naturligtvis tvungen att plugga kreativt skrivande. Det viktigaste jag tog med mig från kursen? Du kan inte sitta och vänta på att kreativitet ska falla ner i ditt knä, du måste själv ta...