5 saker jag tar med mig från skrivläger

“Hur härligt låter det inte att kombinera skrivande med yoga?” Exakt så tänkte jag när jag hörde talas om ett skriv- och yogaläger på Asphyttan Metta House. För mig kändes det givet att lägga årets utbildningspott på det! Jag älskar att skriva och skriver mycket i jobbet, men desto mindre fiktion. Min förväntan inför kursen var främst att jag skulle inspireras till att ta upp mitt skönlitterära skrivande igen, eftersom jag tappat bort det lite. Nu i efterhand kan jag säga att kursen levde upp till och översteg mina förväntningar. Här är fem saker skrivlägret gav mig:

1. Våga avsätta tid

Övning ger färdighet. Det är så grundläggande att det kanske var det första ordspråket jag någonsin lärde mig. Ändå är det som att det lätt glöms bort. Jag har blivit expert på att sitta på min kammare och drömma om skrivande – istället för att faktiskt skriva. Under kursen visade det sig att många är som jag, men att vi alla vill ändra det.

Därför pratade vi en del om att faktiskt sätta kalendertid för sitt skrivande. Det kan vara en eftermiddag eller kväll per vecka, trettio minuter per dag eller kanske ett par dagar om året då man åker iväg för att skriva. Det viktiga är bara att boka in det och inte rucka på det.

Ärligt kan jag dock säga att jag fortfarande jobbar med den här punkten.

Jag är rätt bra på att boka upp mig de flesta av veckans dagar, och att säga nej till en vän som vill ses för att jag ska skriva känns svårt för mig. Det låter helt enkelt för pretentiöst!

En av handledarna berättade att hon förut brukade ljuga och säga att hon har tvättid, när hon egentligen tänkt skriva. Det var helt enkelt lättare så. Kanske jag ska prova det nästa vecka?

2. Skriv något varje dag

För att återkoppla till ovan punkt, vet jag att en annan anledning till varför jag ibland haft svårt att avsätta tid till skrivande är min prestationsångest. Om det står skrivande på schemat är det lätt att tänka att “nu ska jag slå upp datorn och påbörja mitt stora livsverk”. Snacka om att det blir ett stort steg då!

Istället för att göra skrivandet till något så högtravande, kan en bra regel vara att skriva något varje dag. Då blir det inte en så stor grej, för om jag skriver varje dag kan inte allt vara bra varje dag. Jag upprepar: Om jag skriver varje dag kan inte allt vara bra varje dag. Istället sänks kraven helt enkelt till ett enda – skriv bara. Ett ord, en mening, ett stycke, en sida. Bara det är något. Det här hjälper mig mycket mot prestationsångest, vilket är den största anledningen till min egen skrivkramp.

3. Lev ett skrivande liv

Vad betyder det att leva ett skrivande liv? Det kan handla om både aktiva och passiva val. Exempelvis, du scrollar förmodligen redan Instagram lite varje dag. Varför inte låta ditt flöde till viss del bestå av skrivinspiration? Då slipper du ändra ditt beteende, men får ändå påminnelser om ditt skrivliv varje dag. Life hack!

Här kommer några förslag på hur du lever ett skrivande liv:

Följ skrivkonton på Instagram
Börja följ exempelvis ditt lokala bibliotek, dina favoritförfattare och intressanta förlag.

Lyssna på skrivpoddar
Prenumerera på poddar som Skrivlivet, Skrivarpodden, Bladen brinner, Skriv en bestseller och Författarpodden.

Gå på skrivrelaterade event
Håll koll på vad som händer på närliggande bibliotek och skolor, förlag och andra platser som främjar läsning och skrivande. Där kan du ta del av författarträffar, open mic nights, uppläsningar och liknande för att inspireras.

Läs mycket!
Skrivande föder läsande och tvärtom. Läs det du tycker om, inte det du “borde”.

4. Omge dig med skrivande människor

Jag har insett att den här punkten är väldigt viktig för mig, ändå har det varit (och kanske är) något jag prioriterat lågt. Att regelbundet prata med andra som har samma intresse som du kan göra under för skrivkrampen. Dessutom kan det vara skönt att åtminstone ha några man slipper ljuga om tvättider inför.

Så här kan du bland annat få kontakt med andra som skriver:

  1. Gå med i en Facebookgrupp
    Kanske det lättaste sättet! Det finns många grupper där du kan diskutera skrivande.
  2. Starta en skrivarcirkel
    Att regelbundet prata om sin egen och andras text är både väldigt utvecklande och kul. En skrivarcirkel går ut på just det, och kan antingen vara digital eller fysisk. Det kan vara med människor du redan känner, eller kanske några från en Facebookgrupp.
  3. Gå en skrivarkurs
    Om du vill ta dina textsamtal till nästa nivå kan du såklart gå en skrivarkurs. Antingen en kortare – som den jag var på – eller en hel utbildning. Skrivarutbildningar i alla dess former finns exempelvis på Ölands Folkhögskola, Skurup Folkhögskola, Södertörns Högskola, Jakobsbergs Folkhögskola och Biskops Arnö.

5. Skriv ett kontrakt med dig själv

Sista dagen ingick vi ett skrivkontrakt med oss själva. Det skulle inkludera hur skrivandet känns just nu, var vi är i vårt skrivande och var vi vill vara. Exempel på vad som stod i mitt kontrakt var just att jag vill skriva något varje dag, tankeskriva 10 minuter minst 4 dagar i veckan och starta en skrivarcirkel (vilket jag gjort!).

Det var en fin stund som fick helgen att kännas viktig. Annars är det lätt att åka iväg någonstans och hamna i en bubbla, för att sedan komma tillbaka till vardagen och falla in i sina gamla vanor. Skrivkontraktet blir som en påminnelse om hur härlig den bubblan var, och att det faktiskt går att ta sig in i den igen.

Avslutningsvis, tack till Naes & Friends för att jag fick möjlighet att gå den här kursen!

Författare

Sofia Enström

Jag har alltid varit besatt av ord. Som barn var det enda jag gjorde att läsa och skriva bok efter bok. Verkar som att jag aldrig växte ifrån det. Min första mejladress kan ha inkluderat ordet ”bokslukaren”. Vi behöver inte gå in på det. För att uppfylla mina barndomsdrömmar (utöver att bli accepterad till Hogwarts) var jag naturligtvis tvungen att plugga kreativt skrivande. Det viktigaste jag tog med mig från kursen? Du kan inte sitta och vänta på att kreativitet ska falla ner i ditt knä, du måste själv ta...